Najzdrowszy napój świata

Amerykańscy naukowcy z Kingston University pod kierownictwem prof. Declana Naughtona dokonali, na podstawie badań, wyboru najzdrowszego napoju. Wśród 21 wyciągów laur pierwszeństwa przypadł białej herbacie. Biała herbata, powstająca z młodych, szaro-białych pączków, które nie zdążyły się jeszcze rozwinąć, opóźnia procesy starzenia komórek. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, dzięki czemu pozwala zapobiec chorobom układu krążenia i nowotworom. Ma znakomity wpływ na skórę – zawiera bowiem elastynę i kolagen, które odpowiadają za sprężystość tkanek i ich odporność. Ponadto po przeprowadzonych wcześniej badaniach naukowcy stwierdzili, że biała herbata jest, dzięki niewielkiej ilości naturalnych fluorków, doskonałym sposobem pozwalającym zapobiegać rozwojowi płytki nazębnej, a co za tym idzie próchnicy. Biała herbata pomaga także zwalczać halitosis. Obok białej herbaty naukowcy wskazali inne rośliny, których napary wywierają korzystny wpływ na zdrowie: róża, zielona herbata, anyż i granat.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Medycyna i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.