Kufel zdrowia

Przy zmieniających się w ostatnich latach nawykach konsumpcyjnych Polaków znacznie wzrósł procentowy udział piwa w grupie spożywanych napojów alkoholowych. Być może wkrótce piwosze będą mieli dobre wytłumaczenie dla swej słabości do złocistego napoju.

Badacze z Uniwersytetu Rice w Houston (USA) pracują nad recepturą piwa (o roboczej nazwie „bio-beer”) zawierającego resweratol – występujący m.in. w czerwonym winie enzym, który bierze udział w aktywacji kancerogenów i hamuje cyklooksygenazę. Uznaje się, że to dzięki resweratolowi Francuzi, spożywający najwięcej czerwonego wina w Europie rzadziej niż większość innych europejskich nacji zapadają na nowotwory i choroby serca.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Medycyna i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.