Jogurt pomocny w zwalczaniu chorób przyzębia

Regularne jedzenie jogurtów i innych produktów zawierających kwas mlekowy może okazać się korzystne dla zdrowia jamy ustnej – twierdzą japońscy naukowcy.

Dr Yoshihiro Shimazaki prowadzi badania, z których wynika, że jedzenie jogurtu i spożywanie produktów obfitujących w kwas mlekowy znacząco wpływa na zdrowie dziąseł i jamy ustnej. Wcześniejsze badania wykazywały rzadsze występowanie chorób przyzębia w grupie osób, u których w codziennej diecie znalazły się produkty mleczne, ale nie informowały, spożywanie których produktów jest najbardziej korzystne.

Zespół dr. Shimazaki szacował stan i ciężkość występujących schorzeń periodontologicznych u 942 kobiet i mężczyzn, w wieku od 40 do 79 lat. W badanej grupie naukowcy określali wpływ mleka, sera i innych produktów zawierających kwas mlekowy na rozwój chorób przyzębia. Choroby dziąseł były bardziej rozpowszechnione u osób, które w swej diecie miały mniej produktów zawierających kwas mlekowy.

Podczas badań naukowcy brali pod uwagę także dodatkowe czynniki mogące przyczynić się do rozwoju choroby, jak: wiek, płeć, palenie papierosów i spożywanie alkoholu, częstość szczotkowania zębów, poziom glikemii i cholesterolu.

Badacze sugerują, że efekt leczniczy należy zawdzięczać probiotycznemu efektowi wywoływanemu przez bakterie z grupy lactobacillus.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Medycyna i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.