Aspiryna wespół z „hiszpanką”?

Do zaskakujących wniosków na temat przyczyn wysokiej śmiertelności podczas pamiętnej pandemii „hiszpanki” doszła amerykańska badaczka, dr Karen Starko. Pandemia grypy w latach 1918-1919, zwana „hiszpanką”, dotknęła około 500 mln ludzi na czterech kontynentach (1/3 ówczesnej światowej populacji), uśmiercając kilkadziesiąt milionów osób. Dr Starko za jedną z przyczyn tak wielkiego żniwa choroby uznała nagminne przypadki przedawkowania aspiryny. Do wniosku tego doszła porównując wyniki autopsji przeprowadzanych na zwłokach zmarłych z działaniami niepożądanymi stosowania leków z grupy salicylanów. Aspiryna, której działanie nie było w owym czasie dokładnie zbadane, a stosowanie dość powszechne, podawana była chorym w znacznie zawyżonych dawkach, wynoszących nawet powyżej 30 g dziennie, przy obecnie zalecanej maksymalnej dawce nie przekraczającej 4 mg na dobę. Wyniki badań ogłoszone zostały drukiem w czasopiśmie Clinical Infectious Diseases.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Medycyna i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.